1789

Den Store Revolution i Frankrig

1794-1799: Revolutionen ebber ud

Direktoriet var en skrøbelig regering, som var afhængig af hæren til at opretholde ro og orden. Og den var heller ikke særlig demokratisk. I krigen mod Frankrig gik koalitionen i opløsning, hvilket bevirkede at den franske hær vandt flere sejre under ledelse af general Napoleon. Det var i årerne 1796-1797 i Italien mod Østrigerne, som  sad på en del af Norditalien. Napoleon dikterede derefter en fredstraktat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Direktoriet varede fra 1794 til november 1799, hvor Napoleon d. 1. tog magten ved et statskup. Der var ikke mange parisere, som protesterede mod dette, selvom Napoleon blev en enerådende diktator, ligesom Kongerne tidligere havde været. Napoleons styre vare til 1815, hvor en bror til Ludvig d. 16. blev indsat som konge af Stormagterne, som sejrede over Napoleon. Kongen hed Ludvig d. 18.

Tekstboks: Lighed og Frihed
I starten var Revolutionens ideer om mere lighed og frihed relativt fredelige. Men som følge af forskellige begivenheder, kom yderliggående grupperinger til magten, som blodigt udrensede sine modstandere en efter en. Det er sagt, at "en revolution æder sine egne børn", og det passede meget godt for 1789-Tekstboks: Kongerækken
Indtil 1789 blev Frankrig regeret af Konger. De næste 100 år var der flere forskellige slags styre. Her er en oversigt over disse styrer i Frankrigs historie.

Napoleon som 1. Konsul (1799 - 1804).